GIDA GÜVENLİĞİ

 

Gıdalarda tüketicilerin sağlığına zarar verebilecek tehlikelerin bulunmaması veya kabul edilebilir düzeyde olması (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)). FAO'ya göre "gıda güvenliğinin tarımsal üretimden hasat, işleme, depolama, dağıtım, hazırlık ve tüketime kadar her aşamada besin zincirinin güvenli kalmasını sağlamada kritik bir rolü vardır’’ olarak bildirilmiştir.

Türkiye’de gıda güvenliğinin sağlanmasındaki yetkili otorite Tarım ve Orman Bakanlığı olup Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü de uluslararası kuruluşların nezdinde bir irtibat noktası gibi görev almaktadır.

Her yıl 16 Ekim "Dünya Gıda Günü" olarak kutlanmaktayken, temel bir insan hakkı olarak kabul edilen güvenilir gıdaya erişim hakkına dikkat çekmek ve toplumlarda tartışılarak konuya duyarlılığın arttırılmasını sağlamak üzere BM Genel Kurulunda 20 Aralık 2018 tarihinde alınan kararla 7 Haziran, "Dünya Gıda Güvenliği Günü" olarak belirlenmiştir.

www.fao.org/3/cb4474en/online/cb4474en.html

Pdf
Faydalı Bilgiyi Paylaş

Yayın Tarihi : 2020-11-10


keyboard_arrow_up